Ransomware: Een Groeiende Bedreiging en Hoe Je bedrijf te Wapenen

Ransomware is een soort kwaadaardige software, ook wel bekend als malware, die een computer of netwerk ‘gijzelt’ door bestanden te versleutelen. De aanvallers eisen dan losgeld (vandaar de term ‘ransom’ in ransomware) om de versleuteling ongedaan te maken en de toegang tot de bestanden te herstellen. Ransomware kan een enorm negatief effect hebben op bedrijven van elke omvang, omdat het de bedrijfsvoering kan verstoren en leiden tot aanzienlijk financieel verlies en reputatieschade.

In de afgelopen jaren hebben ransomware-aanvallen een sterke toename gezien, waardoor het een van de meest zorgwekkende soorten cyberaanvallen is. In deze blog bespreken we de groeiende dreiging van ransomware, en geven we je enkele tips over hoe je bedrijf er tegen kunt wapenen.


Ransomware is niet nieuw, maar het blijft een groeiende bedreiging die elk bedrijf, groot of klein, kan treffen. Volgens recente cijfers is er een toename van 21% in ransomware aanvallen tussen het eerste en tweede kwartaal van 2022. Het is dan ook van groot belang dat we ons bewust zijn van de risico’s en de maatregelen die we kunnen nemen om ons te wapenen tegen deze cyberdreiging.

Wat maakt ransomware zo gevaarlijk?

Traditionele rampen zoals brand of overstroming benadrukken het belang van onmiddellijk herstel om de downtime te minimaliseren. Bij cyberaanvallen zoals ransomware is de aanpak echter anders. In dit geval wordt je netwerk feitelijk een plaats delict, wat andere vereisten stelt dan traditioneel herstel na een ramp. Bovendien evolueert ransomware om steeds vaker de back-up infrastructuur te targeten in een poging het voor organisaties moeilijk te maken om te herstellen en waarschijnlijker om losgeld te betalen.

Incidentresponsstrategie: Meer dan alleen herstel

Een efficiënte aanpak van een cyberaanval omvat meer dan alleen herstellen van een recente, betrouwbare back-up. Het is essentieel om een uitgebreide incidentresponsstrategie te hebben die bestaat uit vier belangrijke componenten: zichtbaarheid, bescherming, herstel en controle.

Zichtbaarheid is cruciaal om te weten waar de kwaadaardige software zich in je omgeving bevindt en wanneer deze is binnengekomen. Bescherming houdt in dat je je netwerk en systemen zo opstelt dat ze bestand zijn tegen toekomstige aanvallen. Herstel betreft het neutraliseren van de onmiddellijke dreiging en het herstellen van diensten en data, terwijl controle inhoudt dat je je omgeving beveiligt en potentiële toegangspunten voor aanvallers minimaliseert.

De rol van cloud-first data protectie

Een effectieve manier om je aanvalsoppervlak te verkleinen en je herstelproces te vereenvoudigen, is door te kiezen voor een cloud-first data protectie. Door je primaire back-upkopieën in de cloud op te slaan, ver buiten het bereik van ransomware, verminder je je kwetsbaarheid aanzienlijk. Daarnaast zijn er ook andere voordelen, zoals verplichte tweefactorauthenticatie die ongeautoriseerde toegang tot je back-ups beperkt.

Ransomware kan iedereen treffen. Het is dan ook cruciaal om te investeren in preventie en voorbereiding. Neem bij vragen gerust contact met ons op. We staan altijd klaar om je te helpen.

 

Johnathan Kesteloot

Managing Director